måndag 29 december 2008

Traditionella glödlampor ett minne blott.

Ett nytt EU-direktiv fastslår att glödlampor som förbrukar mycket energi ska fasas ut från marknaden, detta kommer att ske etappvis från och med 1.9.2009 och kommer ge en energisänkning upp till 10% på Sveriges hushållsenergi.
Det är inte så dramatiskt som det låter, den traditionella glödlampan kommer ersättas på kort sikt med en halogenglödlampa. När ni ska köpa en ny glödlampa i affären kommer ni knappt märka nån skillnad då utformningen nästan är identisk men priset kommer dock bli betydligt högre. Glödlampor som förr kostade ca 4 kr/st kommer nu kosta ca 20 kr/st.
En traditionell 60 W glödlampa kommer att ersättas med en halogenglödlampa på ca 40 W för att få ungefär samma Lumen (enhet för ljusflöde).
Varför byter vi inte direkt till lågenergilampor som faktiskt förbrukar mindre energi?
Officiellt, de ger sämre färgåtergivning samt mer eller mindre onaturlig ljusfärg. Den som köpt hem en ny röd soffa som såg så fin ut i varuhuset och har lågenergilampor hemma vet precis varför.
Inofficiellt, fabrikerna inom EU som tillverkar glödlampor kan inte konventeras till lågenergilampstillverkning och isåfall skulle 10.000-tals jobb försvinna till Asien.
Allt är inte bara miljöpolitik, även om de gärna vill att det ska låta så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar