lördag 18 juli 2009

Hur mår våra bostäder?

1991 införde riksdagen regler för funktionskontroll av ventilation (OVK), efter att flera alarmerade rapporter visat på en bristande bostadsventilation och ökad ohälsa.

Nu har det gått snart 18 år sen det blev obligatoriskt för en fastighetsägare att låta en oberoende besiktningsman med vissa intervaller kontrollera så att ventilationen i fastigheten håller kraven. Och visst har det blivit bättre, mycket bättre. De seriösa fastighetsägarna som låter göra besiktningen och vid anmärkningar lyssnar på besiktningsmannen och utför de ändringar som lagen kräver.

Men den delen av fastighetsbranchen som struntar i att göra besiktningarna då? Jo tillsynsmyndighet för att kontrollera att besiktningarna faktiskt utförs är kommunen och väldigt många kommuner har mindre bra koll på vilka som görs eller inte görs. De har helt enkelt inte kraft och resurser för att följa upp det hela, även om det är bestämt så. När väl en kommun reagerar på att en återkommande OVK inte utförts skall vite utdömmas.

Varberg kommun är duktiga på att följa upp OVK-arbetet, när en ny godkänd OVK inte inkommet vid utgångsdatumet skickas ett skriftligt brev ut och man får 3 månader på sig att inkomma med ett godkänt protokoll annars sätts ett vite på 50.000 kr (var 3:e månad tills godkänt protokoll inkommet). Ibland tar åtgärderna längre tid, då skickar man in ett åtgärdsprogram till kommunen och inget vite sätts ut.

Men viten som kommunerna får in kan väl täcka kostnaderna för en bättre kontroll över utförda OVK tänker ni? Nej de pengarna går rakt ner i Anders Borgs kassakista.

Dags för förändring, kommunerna behöver bättre signaler för att öka intresset för tillsynsarbetet med OVK. Så att alla fastigheter får en godkänd ventilation. Låt utdömda viten gå till kommun för en fortsatt bra kontroll.

För dig, mig och våra barns skull.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar