söndag 20 mars 2011

Tänk till innan förändring

En brf i Borås tog min mig till hjälp att handla upp ett fläktbyte, de har vanlig frånluftsventilation med en fläkt på taket per trapphus. Husen är rotade för lite över 20 år sen, så det var dags enligt underhållsplanen att se över fläktarna och föreningen bestämde sig för att byta till till nya mer energiriktiga fläktar. Fläktarna betjänar lägenheterna men på markplan finns även flera lokaler. Kondis, resturang och mataffär med egen FT-ventilation, men även tre andra små butiker som har kvar självdragsventilationen från nybyggnation.
Här uppstod ett gyllne tillfälle att "tänka till innan förändring". Varför hade man inte kopplat på de tre småbutikerna på fläktventilationen för 20 år sen?

Vi hittade inga bra anledningar, det var nog bara så man brukade göra. Lägenheterna en ventilation, butikerna en egen. Men dessa tre småbutiker med ett högst normalt ventilationskrav kunde enkelt samköras med lägenheternas fläkt.

Vi bestämde oss för offertförfrågan och upphandling med frågan "om möjlighet finnes att koppla på butikerna på fläktaggregat"? Och det visade sig att en av fyra fläktar behöve vara lite större, men ändå bara halva effekten mot den gamla. Ny kanaldragning på vind för att bygga om från självdrag och nya frånluftsdon i butikerna samt kontroll av erfordliga friskluftsventiler. Det blev helt enkelt en enkel ombyggnad.

Sen två veckor efter besiktningen kom ett brev till bostadsrättsföreningen från Arbetsmiljöverket, där de undrade om en av lokalerna och att de sommartid haft dålig ventilation och en uppmaning "om att inkomma med godkänt OVK-protokoll."

Så enkelt det kan gå ibland, godkänt protokoll utfärdat två veckor tidigare, med luft för all personal och besökare.

Klart och betalt.

3 kommentarer:

 1. Tänkte fråga om du vet hur man utbildar sig till ovk besiktare???

  /Fredrik

  SvaraRadera
 2. Hej Fredrik, ingenjörsutbildning eller flera års erfarenhet krävs. Sen gör man en kurs i bygglagstiftning, och sen ett certifieringsprov. Snart krävs även radonkunskaper, det finns två-dagars kurser hos Funkis för det.


  http://www.teknologiskinstitut.se/k9135


  Lycka till!

  SvaraRadera
 3. Hej Peter!

  Tack för svar, låter avancerat, är händig men ingen som klarar av ingenjörsutbildning:)

  /Fredrik

  SvaraRadera