lördag 28 februari 2009

Sänk energin med braskamin?

Sänk energin med braskamin, så sa TV4 energiexpert i ett inslag i julas. En nerd som jag reagerade direkt, och javisst hade jag rätt att reagera för det var ju kostnaden man menade, inte energiåtgången. Men då kan man inte säga "sänka energin med braskamin". Äpplen är äpplen och päron är päron.

Snarare så ökar man energiåtgången med en braskamin jämnfört med traditionella uppvärmningssystem, för hela grejen bygger på mysfaktor och man får lätt övertemperaturer som till den mesta delen ventileras bort. Verkningsgraden är oxå lägre för en braskamin jämnförelsevis med tex direktverkande el eller värmepump.

Finns fler negativa sidor med att rekommendera braskamin. Om man tex köper grön el från vattenkraft och istället väljer att använda braskamin för att sänka kostnaderna, ökar man miljöpåverkan drastiskt, att elda björkträ ger ju som alla vet CO-utsläpp, vattenkraft har ju däremot inga CO-utsläpp alls i själva energi- produktionsmomentet.

Men ska man väl investera i en braskamin gäller det att man väljer en modell som har uteluftsanslutning, så man matar eldstadens syrebehov med kall uteluft i ett rör utifrån. Annars kommer elden att dra in kall luft från fönster och springor för att ge föda åt eldens syrebehov. Då kommer man uppleva det dragigt och halva vinsten i besparingen försvinner på det viset. Detta är jätteviktigt, men det är inte ofta man ser att de tar hänsyn till detta i olika tester eller marknadsundersökningar för braskaminer.

Ved är ju bra annars då den värmer två gånger, först när man hugger den och sen när man eldar den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar