fredag 20 februari 2009

Vatten är det en självklarhet?

Nu har jag hunnit göra rätt många energibesiktningar och skickat in dem till boverket för registrering. Jag kan nu efter 1 år av besiktningar börja se röda trådar över energiförbrukningen i våra flerbostadshus i Sverige. Kommer att ta upp lite olika tankar och funderingar här på min blogg och den första idag, nämligen...
I lite lyxigare hus byggda på 2000-talet har arkitekterna skippat den gemensamma tvättstugan och istället satsat på att varje lägenhet ska ha egen tvättmaskin och torktummlare. Modernt och enkelt för bostadsrättsägaren. Dock är det tydligt att dessa hus förbrukar avsevärt mer vatten än hus med gemensamma tvättstugor. Tvättmaskinerna i våra lokala el handelsbutiker med pressade priser gör åt mycket mer vatten än de lite dyrare proffstvättmaskinerna, inte så konstigt kanske.
Nu säger väl den kunnige att "Jo men dagens hushållstvättmaskiner gör inte åt mer vatten än en proffsmaskin".
Men ska vi verkligen ha 20 tvättmaskiner i en fastighet med 20 lägenheter? Känns som riktig överkonsumtion och slöseri med jordens tillgångar.
Så jag hoppas verkligen arkitekterna av nyproducerade flerfamiljshus tänker om i denna frågan och börjar rita med centrala tvättstugor igen, så skulle vi förbruka mindre vatten och energi.
Tvättstugan är ju ändå en av få anledningar till att folk kan få prata med sina grannar i Sverige idag överhuvudet taget, bara en sådan sak liksom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar