söndag 8 mars 2009

Importera sopor - Bra för miljön?

Kommunägda företaget Renova som driver ett kraftvärmeverk i Sävenäs har brist på sopor att elda. Lågkonjukturen gör att vi konsumerar mindre, där av mindre sopor att elda upp. Låter som ett angenämt problem att vi producerar mindre sopor, men det ställer till det för företagen som eldar upp dem. Därför ska Renova importera sopor från Norge och Holland, som körs hit på lastbil och båt.

Bra för miljön kan man läsa på Renovas hemsida, då de jämnför deras företagsidé som är att att elda upp soporna för att skapa värme och el med att istället som man gör nu i Norge, deponera Så må det vara, men borde inte Norrmänen och Holländarna elda upp sina egna sopor istället för att frakta dem över halva Europa? Det tycker jag iallafall, fast i Norge är det väll billigare att elda olja.

Sverige är annars ledande i att elda sopor och producera värme och el av dem, dels för att vi har ett väl utbyggt fjärrvärmenät, men mest för att svensken nog är den enda som betalar för att få soporna hämtade ena dagen för att andra dagen betala för värmen som producerats av att elda upp samma sopor. Slå den affärsidén om du kan.

Länk Renova: http://www.renova.se/t/Page____1019.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar