torsdag 19 mars 2009

Jag sa ju det?

Ursäkta att jag uppdaterat dåligt sista veckan, jag har haft fullt upp med energideklarationsarbete innan våren kommer på riktigt. Med det vi kallar för "vinterbesöket" då man scannar av byggnaden med en värmekamera, då kan inte utetemperaturen vara allt för hög, den bör vara under +8 grader för att man ska kunna se brister i byggnadskonstruktionen där värmen smiter ut. Så senaste veckorna har jag fart å flugit från Falkenberg i halland till Vaggeryd i småland med mellanlandningar i Boråstrakten.

Dock är det inte alla energibesiktningsföretag som faktiskt ens besöker fastigheten de ska deklarera, om nyckeltalen (tex energiförbrukningen/m2) är lägre än medelhuset hos boverket anser de inte att man behöver göra ett besök i fastigheten. Men hur ska man då faktiskt kunna föreslå lönsamma åtgärder för fastighetsägaren?

Och idag kom det, ett brev från Swedac (som är besiktningsorganets tillsynsenhet) att Swedac och boverket förtydligar om hur man ska tolka reglerna och att man inte kan strunta i att faktiskt besöka fastigheten vid en deklaration, även om fastigheten "drar" mindre energi än medeltalet. För det är ju så att medeltalen är baserade på dagens energiförbrukning och den vet vi ju att den är väldigt hög. Man kan säga att i stort sätt alla flerfamiljsbostäder har lönsamma energibesparingsåtgärder i sig, man måste bara besöka fastigheten för att hitta dem.

Skönt att denna tillrättavisning kom, för ska vi göra detta med energideklarationerna seriöst måste man besöka fastigheten, det har jag sagt hela tiden.

Nu ska jag knyta mig för dagen, imorgon ska jag upp och, ja just det, besöka fastigheter.

1 kommentar: